Symbiosis Green

Site plan

Project Infos

Year: 2022

Studycourse:
Architecture

Supervisor:
Flaßnöcker, Silke, Prof.Niemann, Beate, Prof. Dr.-Ing.

Participators:
Sven Sander

Project type:
AwardConcept

In his design "Symbiosis Green" in the district of Vahrenwald-List in Hanover", Sven Sander works with the existing heterogeneity of the urban structure with regard to a new residential, service and leisure area. This should take up the surrounding structures, link them with each other and fit into the area in terms of urban development, but in no way subordinate it. Sven Sander's design won first prize in the "Conceptual Working" competition for young designers organised by the German Lime Sandstone Industry Association.

The aim is to interweave the newly planned building structures with the surrounding urban fragments of different building typologies - such as perimeter block structures, industrial buildings, terraced house structures - in order to create a unity and an identity for the area. The new building complex has a special significance and a certain centrality. As the basis of the design principle, all the existing building structures are reflected in the design through the division of the bodies, gradations and height offsets as well as projections in the façade. The meandering building figures simultaneously create differentiated private and communal green and open spaces inside with an urban character.

The mixed use of the area thereby creates various fields of tension in the urban and open space with different intensities and densities. Based on these central themes, a highly flexible structure of modular systems in the floor plan of the individual buildings also ensures a high degree of adaptability in functionality. The development cores ensure separation of areas and privacy, while at the same time the modules can be combined and thus also exchanged. A later change of use or reorientation is flexibly possible, precisely because of the separation and cohesion of the modules. Only the base areas are identical to each other in their office structure and serve as a buffer zone between public and semi-public space.
Another important aspect of the design is the use of sand-lime bricks, which are used both in the façade and in the interior. In addition to sand-lime bricks, sustainable materials with a low ecological footprint are also chosen for the façade. The sand-lime brick appears in the building in various DF formats, not only in the façade, but also in the interior of the cubes. It interacts with the reinforced concrete ceiling panels, the regional ash and the white plaster.

Derivation
Floor plans
3 Panel projection
Perspective

Back